söndag 22 februari 2009

14 feb - alla hjartans ganger tva!

Efter att ha haft dåligt samvete i flera timmar och sovit i nästan 12 timmar, så vaknade vi och började packa ihop våra tillhörigheter för att checka ut. Då vårt plan lyfter vid 22 så hade vi ett bra antal timmar att slå ihjäl då vi vaknade vid halv 8 och skulle checka ut vid 10...
Men som tur var så kunde vi ha kvar våra väskor på hostelet tills vi skulle åka mot flyget!

Efter att ha checkat ut gick vi och åt frukost på ett fik och knappade på lite datorer på ett internetcafé gick vi vidare mot museet! På vägen dit mötte vi en svensk familj som vi hälsade glatt på och då vi skulle lämna våra väskor i garderoben hälsade en av tjejerna där på oss, på svenska! Mycket svenskar blir det!!

Museet var jättefint, men mycket maorisk kultur! Mycket fina träsniderier! De hade även fina utställningar om djur och natur som vi strosade runt bland. Men jag ångrar lite att vi inte valde att se maoriföreställningen , men vi kände att vi inte riktigt hade pengar till det…
På vägen tillbaka köpte vi mumsiga mackor på SubWay!

Då vi insåg att klockan inte var fullt så mycket vi önskat, satte vi oss i ytterligare en timma på internetcafét för att uppdatera oss om vad som händer hemma i Sverige… Inte mycket som vanligt! Sen irrade vi runt lite till i regnet i vårt område och letade efter närmsta hållplatsen för flygbussen. Då vi lokaliserat den på en knepig bakgata gick vi och hämtade våra väskor som vi släpade tillbaka till hållplatsen. Väl där väntade vi och väntade… bussarna skulle gå var 15e minut, men efter att ha stått och pratat med en Obama-glad amerikan i 25 min (som definitivt inte gillade Bush, och tyckte att vår flygplatskontroll i Los Angeles var överdriven), insåg vi att bussen måste vara jättesen! Efter att ha ringt till deras huvudkontor vidade det sig att bussen var 45 min sen, så vi fick gott vänta en stund till!

I skrivande stund har vi suttit i ett flertal timmar på Aucklands flygplats och väntat och väntat… Den där väntandebiten börjar jag bli trött på nu.
Nu ska vi leta reda på vår gate, för flyget går om en timma!

-----------

Vi landade i natt vid 2 lokal tid, vilket innebär att vi har två gånger alla hjärtans (och ingen pojkvän i närheten!). Efter att ha fått ytterligare stämplar i passet vid kontrollen och väntat i två evigheter på våra väskor traskade vi ut från flygplatsen. Och där stod Rachel och väntade på oss!! Blev jätteförvånade då hon skrivit att hon skulle varit på nån lärarkonferens på Nya Zealand, så därför kunde hon inte plocka upp oss! Men där var hon, tillsammans med Tautala, en arkeologiföreläsare på universitetet och ett mindre följe på 3 gubbar/grabbar som tog hand om våra tunga väskor (20kg exakt!) och körde oss in till stan och till vårt boende på RiverSide Loge, som ligger hyfsat nära universitetet. När vi kom fram runt 4 var inte en kotte vaken (konstigt!) och ingen mötte upp oss för att släppa in oss. Då satte de igång och tutade och knackade på Radom dörrar, tills vi fick tag i vår “landlord”. Tydligen hade hon uppfattat att vi skulle komma nästa dag, så inget var förberett åt oss. Men hon visade oss i alla fall till vårt rum och ursäktade att hon inte bäddat eller satt in blommor åt oss! Jättegullig tanta!

Men vi bäddade i ordning och sa hejdå till vårt följe (kände oss som kungligheter med den servicen!) och kröp i sängs vid 5 på morgonen!

Vaknade tidigt, då livet här utanför kickar igång runt sju. Vi har nämligen inga riktiga fönster, utan det är stora insektsnät och vinklingsbara glasskivor (typ persienn) så ljud utanför hörs väldigt väl! Hemska tuppar och skrikande ungar precis nedanför vårt fönster tillät oss inte att sova mycket längre! Så vid 8 gick vi upp och bestämde oss för att hitta vatten och pengar. Då vi missade att plocka ut pengar på flygplatsen hade vi enbart de 5 tala vi fått av Marie för att vi ska ta och kontakta lite folk och hälsa från henne. Men vatten var viktigare än att hitta en bankomat så vi frågade oss runt till en liten kvartersbutik där vi köpte varsin vattenflaska för 2 tala styck (halvvitare!). Kan ju passa på att förklara att en tala är ungefär motsvarande 3 svenska kronor! Och alla lokala pojkar i bilar tutade på oss, hela tiden! Antagligen för att vi ser så exotiska ut, eller för att våra bleka ben bländade dom…

Då vi inte hade en aning om vart vi var och vart centrum låg fick vi gå tillbaka till vårt hus. När vi kom dit pratade vi en stund med vår landlord och hon erbjöd sig snällt att köra oss runt i stan för att ta ut pengar och hitta nåt i matväg att köpa.

Trafikregler verkar inte vara något som efterföljs här. Störst först och den som slänger sig först på tutan har rätt. Folk står på flaken och säkerhetsbälten verkar vara en fin dekoration i bilen… Och rödljus är mer som en rekommendation till att stanna!
Men hon tog oss i alla fall till en ATM-maskin där vi plockade ut pengar och sen visade hon oss runt i stan. Vet inte om det var som jag hade förväntat mig… Allt ser lite slum-aktigt ut och arkitekturen är en kvarleva från artonhundra-nånting. Men det är en ganska skön känsla över staden och tittar man bort från skräp och hundkadaver (finns massvis med gathundar här!) verkar det vara en lite mysig stad!

Vi fick tag på lite mat i alla fall. Köpte ett par liter vatten och ris och sen åkte vi vidare mot den lokala dygnetrunt-öppna fruktmarknaden, där vi köpte bananer och gröna apelsiner! Och varsin kall färsk kokosnöt som vi drack ur med sugrör! Så gott! De kokosnötterna vi har i Sverige kanske kan duga som fågelmatare, för det här var smarrigt! Fräsch söt smak! Och det var gott att dricka nåt kallt i värmen!

Då vi kom hem packade vi ur våra väskor helt och fick ett kylskåp på rummet, för tydligen är de 22 andra studenterna i huset lite kleptomaner, så hon tyckte att vi skulle få ha en egen kyl! Annars delar vi på gemensamma utrymmen, toalett och dusch… Och på vår våning är det jag och Sirie och ett gäng grabbar från Tonga (?)!

Men man smälter i värmen! Superfuktigt och tryckande värme! Och i skrivande stund hör vi lite åska… Det gäller att dricka ordentligt! Dock har vi inte ätit ordentligt idag, just för att det är alldeles för varmt för oss blekfisar till skandinaver… 2 bananer, en apelsin och god kokosnötssaft! Men ska slänga i mig nån banan till ikväll, så ska vi äta ordentligt på stan imorgon, om vi hittar något som är öppet. Samoa är ett väldigt troende land, så imorgon är det kyrkan som gäller! Men enligt tips från Marie så finns det ett ställe som heter Netties som tydligen ska ha öppet, med smarrig lunch!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar