söndag 22 februari 2009

20 feb - The big anniversery!

Vi vaknade tidigare än vanligt, både för att vi planerat det och för att alla i huset klev upp tidigare för att göra sig inordning för den stora paraden som skulle tåga iväg vid 8 på morgonen.

Idag var det nämligen universitetets 25års jubileum! Så vi tog på oss finkläder (lava-lava så klart!) och tog en taxi till stan. Dock gick vi inte med i paraden då vi inte hade skoluniform eller något som liknar uniformen så vi skulle sett roliga ut med våra kläder. Men vi tittade på alla glada studenter och gick med dom till stadshuset mitt i stan där det riggats upp en scen och sittplatser för lärare och VIP. Då vi inte gick med i tåget så såg vi nog lite vilsna ut då vi väntade på att alla skulle ta plats. Men vi blev framviftade av Fono-ti (överhuvudet på skolan/avdelningen vi läser på) till VIP-platserna så vi satte oss snällt. Unasa kom senare och satte sig bredvid oss och det var bra för han kunde förklara lite vad som hände och vad de pratade om…

Dagen till ära var “Head of state” inbjuden tillsammans med hans hustru och de kom i en stor svart limo med en fanfar! Nog inte alla palangis som får se honom! Utöver honom var massa högt uppsatta politiker inbjudna och de tog plats på scen. Hela ceremonin inleddes med en präst som pratade och sen följde en del tal. Sen var det studenternas tur, och de har tydligen övat in låtar dagen till ära, varje dag i ett helt år! Jättevackert! Och Fono-ti och en liten söt tant var körledare och det skötte dom galant! Även om man inte förstod texten så var det en häftig upplevelse att se säkert 1000 studenter sitta och sjunga och gunga i takt. Ett böljande, sjungande hav!

Eftersom vi hade fått VIPplatser så bjöds vi på lunch och tårta som de serverade åt oss! Lite skum mat, men det mesta var jättegott!

För att avsluta ceremonin hade de ett traditionellt “fa a velave”, där man presenterar gåvor till hövdingen (i det här fallet “head of state”). Ett tiotal halvnakna pojkar med eldfacklor och palmblad runt halsen banade väg och ställde upp sig. Sen kom en kvinna klädd i traditionella kläder (en vävd matta av pandalusblad dekorerad med fjädrar lindad runt kroppen, samt en “hatt” lika vackert dekorerad, och hon bar på en kokosnöt och dansade fram mellan eldpojkarna. Sen presenterades en “barkmatta” fint dekorerad. Därefter kom två killar med en bår med kyckling och taro. Sen kom ytterligare två kvinnor som presenterade en vacker vävd matta (samma mattor vi tar en kurs om) och det hela avslutades med en jättestor dekorerad helstekt gris. Allt detta var gåvor till “head of state”. Dock förklarade Unasa att han inte behåller något utan donerar maten till behövande.

Efter ceremonin skulle alla till skolan där festligheter skulle hållas. Det var lunchservering igen (!), denna gång med kyckling, ris och två stuvningar. Gott, men vi orkade inte ens hälften eftersom vi redan ätit… Men drycken slank ner fint! Min nya favvodryck - kall färsk kokosnöt!

Efter massa dans och pengainsamling orkade vi inte mer och gick hem. Väl hemma vilade vi en stund och sen bestämde vi oss för att ta oss till stan för att äta och se ifall vi fick tag på en drink. Vi gick dit (tar 25 min eller så) och det gick hyfsat bra. Fram tills jag höll på att bli attackerad av en äcklig hund!
De flesta hundar här skäller och skärms, men denna smög efter oss så vi märkte den inte förrän Sirie skrek till och då var den redan i attack-pose! Jag blev livrädd, då den var bara runt 1,5 meter från mig! Men vi lyckades skrämma bort den, trodde vi, men den fortsatte smyga efter oss. Men tillsist kastade en kvinna som gick lite framför oss en sten mot den och då försvann den… Tur i oturen att det inte var hennes lilla dotter den siktade in sig på, en liten tanig tjej på 3-4 år kanske! Inte för att jag ville bli biten men hunden hade lätt klippt ett ben eller en arm på henne!

Äckliga hundar… Men saknar snälla söta Wilja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar