söndag 22 februari 2009

16 o 17 feb - första lektionerna

Då vi inte gjort klart vår registrering fixade vi resten idag och tog foton för våra student-id som är obligatoriskt här. Sen följde lång väntan då vi räknade med att allt skulle ta samoansk tid (läs lång tid)! Så vi väntade på campus från 11 till 3 då första lektionen började.

Jag och Sirie skulle egentligen tagit två kurser var, en tillsammans och en själva, men då det visade sig att alla våra kurser låg direkt efter varandra varje dag så valde vi att ta samma tre kurser så har vi stöd av varandra på lektionerna. Så nu får vi ännu mer snyggt att skriva på cvt!
Så nu tar båda kurserna: “antropologi“, “Introduction to Samoan Culture” samt “Fine Mats and ’Ava”. Alla tre hålls på samoanska och engelska av samma lärare som heter Unasa. Tyvärr är det väldigt svårt att följa med i föreläsningarna då han blandar språken hejvilt och översätter tydligt inte allt si vi ska förstå. Mycket skämt och sånt där vi sitter som snälla dumma fåntrattar…

Så har vi fått känna på en hel del av fördommar/rasism som finns mot oss Papalagi (uttalas papalangi). I både antropologin och intro-kursen läser vi om samoaner och stillahavsfolk. Och i båda kurserna skämtar han om papalangi på samoanska, så vi inte ska förstå till resten av klassens jubel. Och vi förstår ingenting. Men även på engelska säger han vissa dumheter så som att vi i europa är mycket håriga för det är kallt. Pyttsan! Det finns minst lika mycket hår på samoaner! Och en annan dum grej han kläckte ur sig är att vi skriver ner det vi vill tro och att det inte är sanning. Jo, men visst lilla Unasa. Hur många kända vetenskapsmän har Samoa fött fram?
Och är det någon som säger det han vill så är det herr Unasa. Han hittar på sanningar som passar tillfället. Exempelvis pratade han om gener, och att man inte ska gifta sig med släkt för då blir barnen sjuka. Inte för att gendefekter framträder på grund av att det inte mixas med friska, utan för att bakterierna lär sig…!? Följde inte med i hans resonemang där riktigt, men alla antecknade intresserat!

Sen började han prata om just vita och ordet Papalagi. Betydelsen av ordet är vad jag förstått “de som kom från himlen”, men han menade att samoaner/tonganer inte syftade på det utan att då vita var så skjutglada då de kom, att ordet bara syftar till smällarna - pang. Jo, precis. För det första vita gjorde var att massakrera alla öbor. Eller inte… Missionärer brukar ju vara skjutglada! Sen under 1800talet så var det stora massakrer på vita på både Tonga och Samoa, och han tyckte underförstått att de förtjänade det. Visst, jag försvarar inte någons handlande, men att stå och propagera i ett klassrum idag om det är fel… Och vi som undrat så över varför detta så annars trevliga och gästvänliga folk knappt hälsar på oss om de inte är ute efter något (läs killar). Och när vi gick upp för en trappa var det folk som spottade demonstrativt efter oss (lät det som i varje fall, vi kan ju ha fel.) och blängde efter oss…VARFÖR??!

Samoa är inte riktigt vad jag trott… Folket som skulle vara så trevligt är precis lika dana som svenskar. Det finns det som är jättetrevliga, och en hel hög som är otrevliga. Stan är jag redan trött på… skitigt överallt och stackars hundar som springer runt och blir påkörda. Mat är svårt att få tag på och allt är så ofräscht. Är trött på stället vi bor på. Enda positiva är de trevliga tonganska pojkarna på vår våning.


Men lite trevligt har vi haft också! Rachel kom och plockade upp oss på kvällen den 17e och körde runt oss i stan och köpte massa chips och läsk till oss som vi belåtet åt upp på hamnkanten! Stan är ganska vacker på natten ändå…
Tyvärr inträffade en mycket otrevlig sak samma kväll med Rach… Vi körde in på en parkering och stannade framför två hundar. Men vi bestämde oss för att köra vidare, och då hörde vi ett hjärtskärande skrik underifrån bilen! Vi hade kört över en stackars hund som inte flyttat på sig!!! Så fruktansvärt! Och det fanns ingen möjlighet för oss att kolla till den då hela flocken kom och flockades runt bilen och skällde aggressivt. Jag var i chock resten av kvällen och har drömt mardrömmar om det….

Men kvällen den 18 var ändå hyfsat trevlig! Vi blev medbjudna att spela volleyboll på gården, och vi hakade på trots brist på bollkänsla…. Men det gick ganska bra och vi var 10 pers som mest. Dock försvann alla utom jag och Sirie och två grabbar när det kom ett riktigt monsunregn! Men vi fortsatte att spela och hade skitkul! Sen blev vi bjudna på mat av pojkarna i huset och det var smarrigt med lite lagad mat istället för all frukt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar